![[Borgen] van [verbeteringen] in de toekomst](images/blog/2/borgen-van-verbeteringen-in-de-toekomst.jpg)
Als interimmer word je geregeld ingezet om een Structureel Verbeterproces op te zetten, of nieuw leven in te blazen. Terugkijkend blijken resultaten uit het verleden dan vaak onvoldoende geborgd te zijn.
Soms blijkt dat het ene team goede resultaten boekt en verbeteringen kan doorzetten, terwijl de resultaten van een ander team achterblijven bij de verwachtingen. Dit maakt dat we ook onszelf regelmatig de vraag stellen:
“Hoe zorgen we ervoor dat de resultaten van de verbeterteams ook in de toekomst geborgd blijven?”
In de literatuur worden verschillende beschrijvingen gegeven van ‘borging’, er zijn hierin twee stromingen te onderscheiden:
1) statische borging: borgen als eindpunt van het verbeterproces, waarbij de processen van implementatie en borging apart van elkaar plaatsvinden en de verbetering leidt tot het behouden van het resultaat.
2) dynamische borging: borgen als het vertrekpunt van het verbeterproces, waarbij borging bij het proces van implementatie wordt betrokken, zodat naast het behouden ook een basis wordt gelegd voor het aanbrengen van verdere, nieuwe verbeteringen.
Uitgangspunt bij onze inzet is dat het verbeteren zichzelf in stand moet kunnen houden. Om dit te realiseren stellen we zowel het verbeterproces als het leervermogen van de medewerkers in het team centraal. Dit gebaseerd op dynamische borging:
- Gedeelde visie op een gewenste toekomstige situatie
- Verzorgen van procedures voor het tot stand brengen van informatie over behaalde prestaties
- Communicatiekanalen voor de verspreiding van informatie en de adoptie van nieuwe werkwijzen en richtlijnen
- Decentraliseren van verantwoordelijkheden voor het experimenteren met en implementeren van veranderingen
- Medewerkers die beschikken over de capaciteit en mogelijkheid om zowel individueel als collectief, prestaties (voortdurend) te analyseren en verbeteren
- Cultuur waarin medewerkers voortdurend trachten te leren door middel van ervaringen en bereid zijn te experimenteren en prestatie-informatie te verzamelen, delen en bediscussiëren.
Door leren te koppelen aan verbeteren ontstaat een continu ontwikkelproces, waarbij structureel verbeteren net zo vanzelfsprekend wordt als het primaire productieproces. Hiermee is borging voor ons dus altijd het vertrekpunt.